Hulpschermen

Gewijzigd op Ma, 26 Aug om 3:00 PM

Introductie


De berekeningsmodule van Accounton bevat drie hulpschermen of 'wizards'. De volgende wizards zijn beschikbaar:


  • Wizard gezinslasten
  • Wizard onroerende goederen en leningen
  • Wizard langetermijnsparen


De wizards stellen je in staat om complexe berekeningen uit te voeren op basis van een aantal relevante parameters. De wizards berekenen namelijk op basis van de ingevoerde parameters welke waarden ingevuld moeten worden in specifieke codes van de aangifte.


Hieronder bespreken we de algemene werking van de wizards, aan de hand van een voorbeeld in de wizard onroerende goederen en leningen.


Wizard starten


Om de wizards te openen, klik je op een van de knoppen links bovenaan in de berekeningsmodule (zie afbeelding hieronder). 


Wanneer de wizard onroerende goederen en leningen opent, kan je een onroerend goed toevoegen via de knop 'voeg toe' (zie afbeelding hieronder).


Gegevens invoeren


Vervolgens kunnen de relevante parameters voor de berekening worden ingevuld. De wizard onroerende goederen en leningen bestaat uit drie delen:


  1. Algemene gegevens (type onroerend goed, adres, KI, etc.)
  2. Bestemming van het onroerend goed (bijv. eigen woning, verhuurd aan een particulier, etc.)
  3. Leningen


De wizard geeft duidelijk in het rood weer welke parameters minstens nodig zijn om de berekening te kunnen uitvoeren (zie afbeelding hieronder). Zo geeft de wizard in het onderstaande voorbeeld aan dat er nog een straat en nummer, kadastraal inkomen en bestemming moet worden ingevuld. Het rode huisje naast de titel 'Onroerend goed' bovenaan in de wizard wijst erop dat er nog informatie ontbreekt.


In bepaalde velden kan vrije tekst worden ingevoerd (bijv. Straat en nummer). In andere vakken dient een cijfer te worden ingevoerd. In sommige velden is een combinatie van beiden mogelijk. Zo kan je in het veld 'Leendatum' zowel gebruik maken van het keuzemenu om een datum te selecteren, alsook manueel een datum invoeren (bijv. 01012000 voor 01/01/2001).


 

Hulp bij gegevens invoeren


De wizard assisteert je op verschillende manieren tijdens het invullen van de gegevens. 

Zo toont de wizard automatisch bijkomende invulvelden, wanneer deze relevant zijn in een specifieke situatie. 


Voorbeeld (zie afbeelding hieronder):


We voegen een eigen woning in Brussel toe met een kadastraal inkomen van 1.000 euro. Vervolgens voegen we een lening toe met als doel 'verwerving van een woning met registratierechten'. De leendatum is 01.01.2000 en de verwachte einddatum 01.01.2025. Het totaal ontleende bedrag bedraagt, net zoals de hypothecaire inschrijving, 100.000 euro en er worden in 2022 kapitaalaflossingen en interesten betaald ten bedrage van respectievelijk 10.000 en 1.000 euro.


Wanneer deze parameters worden ingevoerd, opent de wizard een nieuwe vraag: 'Enige woning op 2000-01-01'? Indien we bevestigen dat dit niet het geval was, stelt de wizard geen bijkomende vragen en kunnen we de berekening afronden. Indien we aanduiden dat dit wel het geval was, vraagt de wizard vervolgens nog 'Aantal kinderen op 2001-01-01?'


Uit dit voorbeeld blijkt dat de wizard zelf de relevante vragen stelt in functie van de parameters die ingevoerd worden voor het onroerend goed in kwestie. Zo begeleidt de wizard je bij het berekenen van de relevante belastingverminderingen en fiscale incentives.



Daarnaast doet de wizard ook proactief voorstellen bij het invullen van de velden. 


Voorbeeld (zie afbeelding hieronder):


We voegen een onroerend goed toe, dat verhuurd wordt voor professionele doeleinden. De totale ontvangen huur bedraagt 1.000 euro. Wanneer we aanduiden dat het gaat om een gemeubelde verhuur, doet de wizard zelf het voorstel om 40% van de huurinkomsten als roerende inkomsten te beschouwen. Daarnaast stelt de wizard ook voor om 50% van de roerende inkomsten als onderhoudskosten in rekening te nemen. 


De wizard houdt hier met andere woorden automatisch rekening met de wettelijke forfaits, en vult deze al proactief in in de invulvelden. Uiteraard kunnen deze steeds manueel overschreven worden.



Tot slot worden er in bepaalde gevallen ook tips getoond door middel van een infoknop.


Berekening opslaan


Wanneer alle relavante parameters werden ingevuld, kan de berekening opgeslagen worden via de knop 'Opslaan' links onderaan. De wizard toont vervolgens een overzicht van alle codes die wijzigen in de aangifte. Links van het pijltje bevinden zich de 'oude' waarden voor de geïmpacteerde codes, rechts van het pijltje de 'nieuwe' waarden, na de berekening in de wizard. Wanneer gekozen wordt voor 'Ok, update de codes', worden de weergegeven wijzigingen doorgevoerd in de aangifte.



Gesloten codes


Wanneer de wijzigingen worden doorgevoerd, verschijnen er in het aangifteformulier naast sommige codes slotjes. Deze slotjes wijzen erop dat de desbetreffende codes door de wizard berekend werden en zorgen ervoor dat de codes niet manueel gewijzigd kunnen worden wanneer de wizard actief is. Links bovenaan kan je zien welke wizard(s) op dit moment actief is (zijn). 



Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren